home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Europeanen hebben de klok, wij hebben de tijd
Edukans Actieplatform
Vandaag was alweer het vierde en laatste schoolbezoek aan de scholen van de eerste week. Voor mij (Luuk) betekende het dat wij afscheid moes...

Europeanen hebben de klok, wij hebben de tijd

Vandaag was alweer het vierde en laatste schoolbezoek aan de scholen van de eerste week. Voor mij (Luuk) betekende het dat wij afscheid moesten nemen van onze lieve collega’s op Sonkhwe Primary School. Het is gek dat in land waar alles rustig en relaxed lijkt te gaan de tijd zo snel voorbij vliegt. 

Vandaag werd er dan ook rustig de tijd genomen om nog eens goed te kijken naar de stand van zaken na drie jaar Edukans. Op Sonkhwe wordt er ontzettend actief met de leerstof omgegaan. Zo worden er bijbelverhalen nagespeeld voor bible knowledge, nsima (een typisch Malawisch gerecht) gemaakt bij life skills en zien we nu al dat de workshops worden toegepast tijdens de lessen. 

Om de dag af te sluiten hebben we samen met onze Malawische collega’s mangobomen geplant in de tuin bij school, waarna we samen nog een drankje hebben genomen om uiteindelijk toch echt afscheid te nemen. 

Ik kijk ontzettend uit naar de komende week en ben erg benieuwd hoe het project uitpakt op Mtenthera. Voor nu kunnen we in ieder geval rustig van het weekend genieten. Je moet natuurlijk ook kunnen ontspannen. 

Luuk

Alweer onze laatste dag op de scholen van de eerste week. Iedere dag weer is de reis naar de scholen een belevenis. Overal waar we rijden kijken de mensen op van hun werk om naar die rare mzungu (blanken) te kijken. Wij, op onze beurt, kijken terug hoe zij in de rivier hun was doen, de maiskolven aan het oogsten zijn of op de fiets van alles aan het vervoeren zijn. Het is overweldigend hoe iedereen vriendelijk naar je zwaait en hoe de kinderen in de dorpen wachten tot wij voorbij komen en lachend en zwaaiend meerennen met het busje.

Gisteren ben ik heel brutaal naar de Secundary school gelopen om daar eens een kijkje te nemen. Ik ben docente Frans in het middelbare onderwijs en ik wilde graag eens van dichtbij zien hoe het middelbare onderwijs in Malawi eruit ziet. Ik werd hartelijk ontvangen en mocht vandaag een les Engels geven aan Form 4 (het hoogste niveau). Ik heb verteld over Europa en Nederland, ook al weten ze niet echt waar dat ligt. Gelukkig hebben ze een wereldkaart op de buiten op de muur geschilderd zodat ik kon aanwijzen waar ik woon. Ook heb ik verteld dat niet in iedereen in Nederland rijk en blank is. We kregen er een interessant gesprek over, maar het blijft moeilijk want in hun ogen ben ik natuurlijk heel erg rijk.

Ze hebben nog het volkslied voor me gezongen en we hebben gedanst met elkaar. Dat is zo geweldig hier: iedereen kan dansen en zingen en heeft geen schaamte om gelijk mee te doen. Daar kunnen mijn leerlingen nog veel van leren...

Kortom, een goede dag en een goede week gehad in Kalumbu. Nu even weekend en ons voorbereiden op de volgende week. Ik heb er zin in en verheug me op de kennismaking met de docenten en leerlingen in Nkhoma. Een school in de bergen in een prachtige omgeving waar ik weer veel hoop te leren en te brengen.

Caroline

 

Media bij bericht (1)

Reacties (1)

  • Helene Dongelmans
    2 jaar geleden
    Geniet dit weekend van " de rust " om alle indrukken van week 1 te laten landen: nieuwe Afrikaanse energie opdoen voor week 2! Goed weekend!

    Reactie rapporteren

Reactie plaatsen