home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Ongelooflijk veel respect
Edukans Actieplatform
Van alle kanten komen de kinderen in hun groene uniformen aangelopen. Klaar voor de nieuwe week. Voor ons was het vroeg opstaan vandaag....

Ongelooflijk veel respect

Van alle kanten komen de kinderen in hun groene uniformen aangelopen. Klaar voor de nieuwe week.

Voor ons was het vroeg opstaan vandaag. In mijn kamer ging de wekker vandaag om 5.00 uur. Om de dag vol energie te beginnen startten Natasha en ik met een korte yoga sessie. Vervolgens meteen door naar het ontbijt zodat we de bus, die om 6.15 vertrekt, niet zouden missen.

Ruim op tijd voor de assembly op Mwatibu school. Alle klassen staan keurig opgesteld in rijen met jongens en meisjes uit de verschillende groepen. Na wat korte oefeningen, een gebed en het zingen van het volkslied worden de nieuwe bezoekers van de school welkom geheten. We stellen ons allemaal voor, krijgen de korte versie van een rondleiding die ons slechts naar het gat in de grond brengt dat zich een wc noemt en gaan direct door naar de groepen die we de komende week zullen begeleiden. 

De school is een prachtig spektakel om te observeren. Uit alle hoeken komen kinderen aangelopen die zich bij hun vrienden en klasgenoten voegen. Het ene groepje verdwijnt in een klaslokaal waarvan elke Nederlandse leerkracht zou denken dat hij al lang vol is, en het andere groepje strijkt neer onder een boom. Op deze basisschool zitten bij benadering 3000 leerlingen, verdeelt over 21 groepen, met een team van 42 leerkrachten en stagiaires. Dat maakt dat in sommige klassen meer dan 120 leerlingen zitten die les krijgen van 1 leerkracht. Bovendien heeft de school niet genoeg lokalen om alle klassen van een dak te voorzien, daarom zit een heel aantal groepen buiten onder de boom. 

Van een afstandje bekijk ik het geheel. Vele gedachten gaan door mijn hoofd, maar er is er maar een die overheerst: wat heb ik ongelooflijk veel respect voor deze leerkrachten.

In de les blijft het lastig. Hoe kan je in hemelsnaam zo veel kinderen iets leren met zo weinig spullen. De leerkrachten maken posters, zingen liedjes en verzinnen spelletjes om er het beste van te maken. Wij observeren de eerste lessen en helpen waar nodig. Morgen tijdens de nieuwe ronde workshops zullen enkele van deze vormen terug komen. Gelukkig zijn ook de leerkrachten enthousiast en leergierig. Enkelen willen al in de eerste uren alles dat ze hebben geleerd laten zien.

Wanneer de bel gaat voor de eerste pauze lijkt het alsof de deuren van de lokalen de leerlingen uitspugen, de stroom blijft maar komen. Weer bekijk ik het geheel van een afstandje.

 

~dagverslag 6 mei 2019

Kirsten

Media bij bericht (2)

Reacties (6)

 • Esther Snijders
  2 jaar geleden
  Wat een verhaal..met verbazing heb ik het gelezen. Inderdaad respect voor de leraren daar maar ook voor jullie. Iedere vorm van hulp is hier dus meer dan welkom. Respect voor iedereen die hier aan meewerkt.

  Reactie rapporteren

 • Elly
  2 jaar geleden
  Respect voor iedereen.

  Reactie rapporteren

 • Groep 6 Wereldwijs
  2 jaar geleden
  Hallo meester René en andere reisgenoten. We vinden het leuk om te zien wat de verschillen zijn tussen de scholen daar en hier in Nederland. Wij hebben heel veel vragen. B.v : Hoe ver moeten de kinderen lopen naar school? : heb je zelf les gegeven? : Hoeveel verschillende vakken hebben ze daar? : Wat eet je daar? En nog meer vragen. die bewaren we voor als je weer terug bent. Nog heel veel plezier daar. Groetjes van groep 6 en de juffen.

  Reactie rapporteren

 • Harry T.
  2 jaar geleden
  In ons systeem denken we veelal in materialen, aantal leerlingen, leerlingachtervolgsysteem, zorgleerlingen, gebouwen etc etc. Waar het ook bij ons werkelijk om gaat, is de verbinding en de ontmoetingen tussen leerling en leerkracht. Wellicht dat deze gepassioneerde Malinese leerkrachten in verbinding weten te blijven met al die kinderen. Ik gun het zowel de leerkracht als het kind.

  Reactie rapporteren

 • Jj martens
  2 jaar geleden
  Groeten van uit Castricum en zie naar mijn overtuiging dat het je goed bevalt .en je steekt er veel van op .cucses verder.

  Reactie rapporteren

 • Alix
  2 jaar geleden
  Ontzettend leuk om je stukje te lezen en zien, want ik was met going global 2 jaar geleden op dezelfde school. Veel mooie herinneringen die naar boven komen. Hopelijk kunnen jullie ze daar weer een stap verder helpen en vergeet ze vooral niet de groeten te doen vooral mijn buddy Gertrude.

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen