home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Elke dag een avontuur
Edukans Actieplatform
Dinsdag 7 mei alweer en bij het wakker worden, denk ik toch stiekem even aan thuis: nog maar 4 dagen te gaan. Maar geen tijd voor lang gepei...

Elke dag een avontuur

Dinsdag 7 mei alweer en bij het wakker worden, denk ik toch stiekem even aan thuis: nog maar 4 dagen te gaan. Maar geen tijd voor lang gepeins: 5.15 uur opstaan en snel naar de eetzaal. Als ik over de binnenplaats loop, valt het me op dat het grauwer is dan anders en fris aanvoelt.

Om 6.20 uur (ja, ja, onze Arie heeft ons vandaag 5 minuten extra uitslaaptijd gegeven) zitten we allemaal weer in de bus op weg naar een nieuw avontuur. Heel erg opschieten doen we niet: we stoppen bij de supermarkt om frisdank en koekjes voor alle teachers in te slaan (lokkertje om er zeker van te zijn dat ze onze workshops vanmiddag zullen bezoeken) en om Arie af te zetten bij een taxistandplaats voor brommers (Arie heeft vandaag zijn eigen feestje). Nadat we onze collega’s hebben afgezet, is de bus voor ons alleen en maken we het dagelijkse paradijselijke ritje door de bergen op weg naar de school in Nkhoma. Onderweg zien we zoals altijd hordes learners lopen, al dan niet in schooluniform (niet meer wettelijk verplicht). Hoe hoger we komen hoe meer de zon tevoorschijn komt en als we uitstappen is het alweer een stralende dag.

Klazien mag vandaag te gast zijn in standard 3 en treft daar een teacher waarvan ze oprecht onder de indruk is. Patricia (34 jaar, moeder van 3 kinderen) begeleidt haar 65 learners zo liefdevol en professioneel, dat Klazien het gevoel krijgt dat ze nog veel kan leren in Malawi. De teacher geeft een les Expressive Arts met als onderwerp: “speelgoed gemaakt van local materials”. Alle leerlingen gaan naar buiten en van klei, maisbladeren, rietstengels enz., maakt elk kind binnen een half uur een prachtig kunstwerk! Eenmaal binnen worden de werkjes uitgestald en bekeken. Wat een geweldige voorbereiding, organisatie en klassenmanagement.

Bij de school in Mwatibu, waar Margreet deze week te gast is, komen veel kinderen vandaag later op school vanwege het koude weer (17 graden). Er zijn op deze school wel 8 buitenklassen. De teacher vertelt dat deze klassen geen les krijgen als het regent: “they knock off” then. Tijdens een les bij een buitenklas is er opeens grote opwinding: er ontstaat een kavuluvulu op het zanderige open veld. De wind blaast het zand dan in de vorm van een tornado omhoog. 

Na schooltijd hebben we een workshop Active Learning gegeven aan onze collega’s uit Malawi om het actieve lesgeven te bevorderen. Om 15.45 uur wachten we op de bus om ons weer terug te brengen naar Our Lady of Africa. 

Ja, busje komt zo, busje komt zo…….

Van Margreet en Klazien

Reacties (1)

  • Harry T.
    2 jaar geleden
    Wat ontzettend mooi dat jullie geleerd hebben van Patricia. De mogelijkheden zijn bij jullie zo anders en dan kun je toeschouwer worden. Je kunt ook verbinding maken met het kern van de ontmoeting tussen leerkracht en kinderen. Dat kun je op de hele wereld gebruiken. Wat een schitterende reis maken jullie.

    Reactie rapporteren

Reactie plaatsen