home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Proud
Edukans Actieplatform
Vandaag overheerst dit gevoel! Proud!! Omdat je in Afrika mag wezen, met al die prachtige mensen om je heen. Waar wordt gezongen, waar wordt...

Proud

Vandaag overheerst dit gevoel! Proud!! Omdat je in Afrika mag wezen, met al die prachtige mensen om je heen. Waar wordt gezongen, waar wordt gedanst. Waar alles samen gedaan wordt, waar een dag eindigt en gewoon ook weer begint. Ondanks alle tegenslagen, ondanks alle moeilijkheden. Met alle vuurtjes op de hoek van de straat, met de eierverkopers en de bromtaxi’s, met traag voortkruipende vrachtwagens en roadblocks, met overstekende geiten en zwoegende ezels met vol beladen karren, dit is Afrika. Ook Proud op Proud! De teacher van standard 8 van Mtenthera Public School. Voor het werk dat hij verzet. Hoe hij zijn leerlingen begeleidt naar hun examen, hoe zij samen met hen in hun kerk om de steun van God vragen. Maar ook om zijn rol als vervanger van de vervanger. Hoe hij zijn team managet tijdens de afwezigheid van de Headteacher. Een betere Stand-In bestaat er niet. Een natuurtalent, die respect krijgt en alles zo goed onder woorden weet te brengen. Die mensen weet te boeien, met zijn rust en zijn stem. Een parel in de hitte. Wat is er toch een verborgen talent op deze school. Proud is niet de enige Teacher die indruk op me maakt. Er zijn er meer. In de vroege uurtjes raak ik in gesprek met Geoffrey en dwalen we af naar de Needs van dit land. Deze laatste dagen van Edukans in Malawi stemmen hem somber. Tegelijk erkent hij de afhankelijkheid van dit land, dat het toch anders zou moeten in deze, vanaf 1964, onafhankelijke staat. Een staat waar op 21 mei verkiezingen worden gehouden en waarnemers van de Europese Unie hun opwachting maken. Corruptie, etnische verschillen en soms discriminatie staan een democratisch bestel in de weg. Er is een te groot verschil in dit land. De schoolbel onderbreekt ons gesprek, we gaan naar onze klassen. Voordat we binnen gaan treffen onze blikken elkaar nog even, het was een goed gesprek. Ik ben ook Proud op hem, omdat hij de zaken zo helder maakt. Ik wens Proud het allerbeste toe en neem al een beetje afscheid in mijn hart, met pijn.

Frans.

Media bij bericht (1)

Reacties (3)

 • Nynke Stallinga
  2 jaar geleden
  Zo herkenbaar! Heen en weer geslingerd van de ene naar de andere emotie. Opgeslokt door gedachtes, en dan weer volop in het nu; gegrepen door alles wat te zien is, te horen, te ruiken en te voelen. Blijf nog even daar! Neem nog geen afscheid! Trots op wat jullie daar met z'n allen neerzetten.

  Reactie rapporteren

 • Marjon Bedem van den
  2 jaar geleden
  Met heel veel interesse dit indringende verhaal gelezen , goed dat de vele problemen waarmee ze te kampen hebben op deze manier onder de aandacht gebracht worden . Enorm respect voor wat jullie daar doen , maar evenveel respect voor de bevolking daar !!!

  Reactie rapporteren

 • Hanneke
  2 jaar geleden
  Wat een mooie verhalen... Wat een mooi werk hebben jullie weer gedaan! Het was leuk om jullie te volgen. Goede vlucht terug!!

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen