home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Edukans Actieplatform
Donderdag 9 jan. 2020 Vandaag op de eerste drie scholen geweest om het programma verder voor te bereiden. Op Mwatibu PS is de situatie onv...

Critical Friend

Donderdag 9 jan. 2020

Vandaag op de eerste drie scholen geweest om het programma verder voor te bereiden.

Op Mwatibu PS is de situatie onveranderd gebleven: Andrew en Alice vormen samen de directie en in dit geval was ook Florence Kadimbu aanwezig; zij is head of the junior section.

Er was een warm welkom en de library begint ook langzaamaan vorm te krijgen; er stond al een kast met boeken en het (een beetje) opgeruimd. 

Het hele programma doorgenomen en afspraken gemaakt met hen voor de komende week. Een probleem dat ik nog niet kende was “Inclosements”, dat betekent dat er ’s nachts mensen in de school komen, daar hun behoefte doen, er al of niet een poosje verblijven….

Zij beweren dat de school ook deel is van de community en dat ieder daar dan ook gebruik van kan maken. Het is op diverse plekken besproken met de mensen van de community, maar nog niet opgelost.

Vervolgens reden we naar Mtenthera PS. Daar is een geheel nieuwe directie geplaatst: Florence Namate (headteacher) en Chisomo Mpelembe (deputy). De vorige directie (Eliet en Yovhart) zijn overgeplaatst. Proud is ook overgeplaatst naar een andere school. Redenen zijn mij onduidelijk, maar de situatie op Mtenthera is er niet beter op geworden.

De nieuwe headteacher kwam van een andere school in de omgeving en verzuchtte dat zij van een goede school naar een slechte school was overgeplaatst, en ze leek nog niet erg gemotiveerd om hier nou eens echt tegenaan te gaan. Als hoofdprobleem schetste zij o.m. dat de school niet door de ouders en de communtiy wordt gesteund. Er is daar heel veel te doen… en vrijwel alle mensen waar wij in de afgelopen jaren mee hebben gewerkt zijn vertrokken. Hopelijk brengen die hun kennis en ervaring nu over op hun nieuwe school. De nieuwe directie kent het STAR-programma niet en wist nauwelijks iets van het WT-programma. 

We nemen de directie mee naar de andere scholen om het Critical Friends programma mee te maken, maar kunnen het op de school zelf helaas niet uitvoeren.

Op Nkhoma werden wij hartelijk ontvangen door de headteacher Ephrahim, en Patrice, de nieuwe deputy (Sectionhead Juniorclasses en leerkracht in S4). Fastone heeft promotie gemaakt en is nu headteacher op een andere school, evenals een andere leerkracht Isaac; ook hij is nu elders headteacher. Op Nkhoma loopt het goed; er zijn twee nieuwe lokalen voor groep 8 (gebouwd met steun uit Canada) en er zijn veel leerlingen in S8, ook opvallend veel meisjes. Resultaat van doelgericht werk met de ouders! 

We hebben het programma goed besproken en voorbereid voor a.s. maandag, wanneer we op deze school de eerste sessie zullen hebben. Ik heb er alle vertrouwen in; hier werkt een heel gemotiveerd managementteam.

Reactie plaatsen